Chrono Trigger

Hur står det till därute? Ingen kommer kunna svara på frågan men jag brukar ändå ställa den av någon anledning.
Hur som helst, en spelrecension har ni aldrig sett på den här sidan men det ska ni få göra nu.

Chrono trigger är ett rpg till snes (supernintendo) som utkom år 1995. Då jag själv var fem år vid detta tillfälle har jag aldrig haft chansen att spela det på konsoll. Jag kollade runt på cinemassacre.com för ett par månader sen och kollade på en intervju med james rolf aka the angry video game nerd. Han fick frågan vilket tycker du är det bästa rpg-spelet till snes och han svarade chrono trigger. Eftersom jag har emulator och allt så bestämde jag mig för att prova, det kunde ju inte skada.

För er som har läst dragon ball kan jag bara tillägga att Akira Toryama har designat karaktärerna, vilket syns på en boss speciellt ( ska inte spoila vilken) men han ser ut precis som cell on drugs.

I spelets början är man endast en karaktär vid namn Crono (men man kan döpa honom till vad man vill, bajs eller kisskorv om så önskas), man springer sedan runt i olika hus och på en karneval där man träffar en tjej, hon ber att få följa med en ett tag och hon blir en ny medlem i ens lag.
Vad man inte vet vid tillfället är att hon är kungens rätt motstridiga dotter och att hon så småning om kommer leda en in i en del trubbel. Trubbel är dock bara förnamnet till vad som inträffar snart, Lucca - den lokale uppfinnarens dotter och bästa vän men Crono har uppfunnit en teleportatör. Vid uppvisningen av teleportatören går något snett och ett hål i rumtiden öppnas och in faller Marle (kungens dotter). Crono måste nu bege sig in i en helt okänd miljö, han vet inte vart eller när han är och han vet knappt vem det är han ska rädda.

Efter hand kommer fler och fler karaktärer ansluta sig till gruppen, en robot från framtiden, en groda med svärd och en primitiv kvinna från forntiden för att bara nämna några. Alla har olika förmågor när man parar ihop dem med andra (man har tre karaktärer valda som man slåss med) får de double-techs som de kallas och tom triple-techs dvs att de tillsammans kan göra en sppecialattack. Man reser genom tid och besöker alla möjliga platser, forntiden där dinosaurierna är de högst teknologiska varelserna och som försöker utrota mänskligheten, the dark ages där de upphöjda bor i palats i himlen och de jordbundna i grottor på jorden, medeltiden och nutiden där kungadömet är hotat av den onda magikern magus, framtiden där monstret lavos har förstört all civilisation och robotar försöker ta över herraväldet från mänsikorna.

Det du gör i en tid påverkar alla andra tider, till exempel om du hittar en skattkista i medeltiden kan det ligga en red vest i den, väljer du att ta den kommer kistan vara tom i framtiden men åker du till framtiden och öppnar kistan kommer där finnas en red mail istället för en red vest och åker du sedan tillbaka i tiden kommer du kunna ta red vesten också.

Det enda negativa jag kan se med spelet är att varje gång man stöter på en fiende stannar spelet upp och man måste slåss klart, när man gjort detta får man lite xp, pengar och items sen fortsätter spelet som vanligt. Vist tar lite tid ibland men det är absolut inget problem för min del, skulle det inte vara på det viset skulle man inte kunna ha så komplexa stridssystem som man har. De skulle kunna ha placerat ut lite färre dåliga fiender så skulle spelet ha flutit på lite bättre men som sagt över lag fungerar det väldigt bra endå.

5 av 5 blir betyget och jag kommer definitivt spela det igen.


Push

Push är ännu en film i superhjältegenren, eller ja övernaturliga krafter-genren. Den kom i februari det här året men har smitit förbi de flesta ganska obemärkt, vilket jag tror beror på att det inte är en marvel eller dc-comics-produktion. Man skulle kunna likna filmen med serien heroes, det är väl det närmast liggande i nuläget vad jag kan komma att tänka på.

I huvudrollen hittar vi Chris Evans antagligen mest känd från the fantastic four där han spelar the human torch. Dakota Fanning från bla Världarnas krig är även hon med. Upplägget på filmen är sådant att det finns åtta superkrafter ( som presenterades i filmen i alla fall) alla har givits jättecoola (not) namn. Watchers kan se framtiden, pushers kan flytta föremål med tanken, sniffers kan lukta på saker och veta vart personen som haft föremålet befinner sig nu, bleeders kan skrika så att folk typ dör, i alla fall går väldigt mycket glas sönder, vissa kan radera folks minnen, shadows kan dölja saker från sniffers, shapers kan ändra form och färg på föremål under en stund och sist men inte minst de som kan kontrollera andras tankar och säga åt dem att göra vad som helst (jag minns inte vad de kallas).
Som i alla filmer finns det ett ont "företag" som ska döda alla och i vanlig ordning kallas det här onda företaget kort och gott för "the company" precis som i heroes, prison break and so on.

Filmen utspelar sig i hongkong helt och hållet och filmen börjar med att man får följa Nick Grant i sin vardag i ett halvsjaskigt kvarter. Han försöker använda sina krafter till att vända tärningar och vinna pengar (han är en pusher) men anklagas för fusk och jagas iväg av arga hongkongar(are?) Väl hemma i lägenheten igen knackar två sniffers på dörren, utsända av the company, de sniffar på hans saker och konstaterar sedan att han inte kommer kunna fly utan att de hittar honom. Det the company vill göra är att bygga en "supermutant" genom att injecera ett serum i folk med krafter som kommer få deras förmågor att öka avsevärt, sedan planerar de väl att använda detta i något ont syfte antar jag, det framkom inte riktigt i filmen eller så missade jag det. När sniffarna har gått knackar en 13-årig tjej (Dakota Fanning) med långt, rosaslingat hår och lite småemo kläder på dörren. Nick hinner inte reagera riktigt utan tjenen kliver in och börjar kolla i kylskåpet. Tjejen som egentligen heter Cassie visar sig vara en watcher och har sett i framtiden att hon och Nick och massa andra kommer dö om de inte hittar en speciell väska.

En annan film som jag gärna för tankarna till när jag tänker på Push är Jumper, och egentligen nästan alla superhjälte/krafter, xmen, heroes där det onda företaget ska döda de goda och göra något skurkaktigt. Hur som helst vad jag ville komma till är att filmen var lite för icke-nyskapande men den var ändå underhållande på sitt vis. Det är visserligen en så pass exploaterad genre att det är svårt att vara nyskapande men jag tycker att ska man ge sig in i leken får man faktiskt lov att komma med något annat än ett ont företag som ska jaga de, nej ush kom med något bättre bara.

Den perfekta målgruppen för den här filmen är nog pojkar i 14-15 årsåldern men passar de flesta som gillar genren. Ganska kul, underhållande och fartfylld men rätt töntig ibland och lite begränsad.

Betyget på filmen blir 2 skrikande jakuzamän av 5.

Är du ett fan av superhjältegenren kan jag dock rekomendera dig att se den här filmen.

Over and out.


Piraternas inflytande

Datorn och internet är ungefär vad som skiljer dagens samhälle mot 1800-talet. Allt i dagens samhälle är datoriserat och utand datorns och internets hjälp skulle vi ha otroligt svårt att ta del av information, kommunisera och sprida kultur för att nämna några saker. Jag har sagt det förut men vad skulle hända om vi hade förbjudit tvn, radion eller varför inte telefonen. På tvn visas dagligen filmer helt gratis som man dessutom kan spela in och kolla på otaliga gånger, på bibliotek kan man när som helst låna en bok utan att betala ett öre, hur kommer det sig att det är lagligt att låna en ljudbok på biblioteket och kopiera den till datorn men inte bara tanka hem den från internet? Varför skulle det inte kunna vara möjligt att skapa ett liknande system för litteratur och media på internet som för bibliotek? Nya uppfinningar och tillvägagångssätt är vad som tog oss från grotthålorna till höghusen, vi måste inse att det här inte går att stoppa och att göra det skulle inte medföra något annat än en brutal minskning av våra mänskliga rättigheter och integritet samt ta ett steg i fel riktning gällande utveckling.

Ok med detta sagt vill jag bara tillägga att det som kommer hända nu är att folk kommer betala relativt stora summor pengar för att skaffa sig medel att dölja ip etc med, detta kommer leda till att dessa tjänster utvecklas och blir bättre och det i sin tur leder till att de verkliga brottslingarna (knarksmugglare, barnpornografi, predators) och så vidare kommer bli mycket svårare att få tag på. Vad regeringen gör just nu är att borsta dammet under mattan, what goes around comes around. Jag tror nästan alla skulle kunna tänka sig att använda dessa pengar till att tanka filerna lagligt istället om det vore möjligt.

Vad tycker jag om EU? Jag tycker EU är ett stort steg i rätt riktning, genom att samarbeta länder sinsimellan genom till exempel fria tullavgifter kan vi öka handeln och därmed välfärden. Mer jämt fördelad välfärd, rika länder flyttar sina fabriker till fattigare länder och skapar på så vis arbetstillfällen och ökad välfärd där, en del jobb går då så klart förlorade i moderlandet men de extra pengarna företaget tjänar kan användas till nya investeringar här hemma.
MEN (Tony Irwing style) att EU ska rösta igenom telekompaket och andra integritetskränkade lagar till alla länder känns inte som en fördel, fri kommunikation utan rädsla för att bli avnyssnad och bevakad känns som en grundläggande rättighet i en demokrati.

Piratpartiet engagerar sig inte i andra frågor än fildelning och integritet och är ett väldigt trångsynt och oseriöst val. Stämmer och stämmer inte, miljöparitet engagerar sig nästan uteslutande på miljöfrågor, folkpartiet specialicerar sig på skolfrågor, junilistan på att gå ur EU, FI på jämstäldhet mellan könen, SD på imigrationsfrågor, ska alla dessa partier också anses som enkelspåriga och oseriösa då? Piratparitet står varken till höger eller vänster utan kommer använda den här situationen till att få de etablerade partierna att göra något för att avveckla de integritetskränkande lagarna som finns, det bästa partiet på detta kommer piratpartiet att ansluta sig till och det partiet eller sidan kommer ha en betydligt bättre chans att vinna regeringsmakten. Vad kommer piratpartiet att göra i frågor som arbetslöshet, miljö eller annat? det finns redan partier som är breda och specialicerade på sånna här frågor, de som ger bäst förutsättningar för att bryta ned lagar som FRA och IPRED kommer piratpartiet ansluta sig med och rösta med i frågor som inte gäller internet eller integritet.


Det vore otroligt kul om ni ville ställa mig mot väggen lite, vem vet jag kanske ändrar uppfattning helt och blir moderat :)

Vad ser ni för brister i mina tankesätt och argument?
Låt frågorna och kommentarerna välla över mig!

(Kommenterar gör ni aldeles under det här inlägget på knappen kommentera)




Terminator Salvation

"Förgöraren frälsning" hade premiär i Falun i onsdags och jag var så klart tvungen att se den så tidigt som möjligt så igår (torsdag) var det dags. Nummer fyra i serien och den första utan Arnold i rollistan (typ?). Det är också den första att inte utspela sig i nuitid utan i framtiden, år 2018 rättare sagt. Kriget mellan the rebellion och skynet rasar och mänskligheten är på gränsen till undergång. John Connor (Christian Bale) är nu vuxen och leder rebellerna.

Filmen börjar år 2003 med att man får följa Marcus Wright som är en fånge på väg att bli avrättad, innan han blirr det skänker han sin kropp i forskningssyfte. Det nästa han vet är att han vaknar upp år 2018 och lever igen, han vet inte hur eller varför, vart eller när han är eller vad terminators eller skynet är över huvud taget. Han börjar vandra och kommer till slut till en stad. I staden träffar han en ung kille vid namn Kyle Reese och hans lille kompanion, den stumme Star. Vad Marcus inte vet om är att Kyle Reese är nyckeln till hela framtiden. Kyle Reese är egentligen John Connors pappa och för att kunna vinna kriget måste Johan Connor skicka tillbaka Kyle Reese i tiden till sin egen mamma så att han kan födas. Låter förvirrande men så är det. Utan John Connor kommer det bli svårt att vinna mot Skynet och utan Kyle Reese ingen John Connor.

Filmen är naturligtvis väldigt påkostad och därför är den också väldigt bra gjord med specialeffekter och allt annat. Ganska klassisk hollywoodactionrulle, inget dåligt med det snarare tvärt om. Mycket underhållande film och helt klart sevärd.
Har ni sett de tidigare filmerna tycker jag absolut ni ska gå och se terminator salvation. Inte spektakulärt men mycket bra.

3,5 poäng av 5.



Jag fick inte vara med ;'(  typ...

Död snö

Så heter den film jag senast såg och som jag snart ska prata lite om. Först ville jag bara säga att nyhetsmorgon i svt är rätt torrt och tråkigt men det har sina stunder, bland annat en väldigt bra filmrecensent, kolla här
idag recenserar han bland annat antichrist och terminator salvation (som jag ska se på bio ikväll) och självklart kommer skriva om imorgon.

Jo död snö var det. Det här är garanterat inte i stil med något ni tidigare har sett eller upplevt, det kan jag garantera er.
Här kommer en försmak.


Känsliga tittare varnas.




Norrmän som slaktar nazistzombies med motorsåg och hammare till tonerna av norsk dansbandsmusik.
Jag gjorde dock en tabbe när jag "skaffade" filmen och glömde svensk text så fick se hela med norskt tal, vilket gav den en mer genuin stäming men man förstod inte allt vad de sa.

Hur som helst, klippet jag just visade utspelar sig i slutet på filmen så här börjar det verklgien spåra ur men innan dess har det faktiskt varit en rätt läskig film. Man tänker sig något i stil med rambo 4 i norska fjällen när man ser klippet men det är mer en blandning av det och I am ledgend. Ett gäng norska ungdomar (läkarstudenter) åker upp till en stuga på fjället för att bo där i några dagar och koppla av och roa sig. De åker snöskoter och kastar snö på varandra. En kväll kommer en gammal gubbe från ingenstans och knackar på dörren, alla blir rädda för honom men han berättar att platsen de befinner sig på var en hemvist för tyska soldater under andra världskriget som hade stöldgods med sig. Norska bybor gjorde ett överfall på dem för att ta tillbaka sina värdesaker, de lyckades men några av de tyska soldaterna flydde upp på fjället för att undkomma. De frös ihjäl där men nu hade de återvänt för att ta tillbaka sitt krigsguld.


Filmen börjar väldigt stämningsfullt oh lättsamt med alla glada ungdomar som ger sig ut för att ha kul men övergår snart till att de inser att de inte är helt ensamma ute i ödemarken. Något annat är där och smyger omkring ute bland träden. De märker att något inte är som det ska och blir mer och mer misstänksamma.

Jag gör här en lista med vad jag tyckte var bra respektive dåligt med filmen.

+ Otroligt bra foto och ljussättning
+ Uppbyggande/eskalerande skräck
+ Unikt koncept
+ Aldrig stillastående
+ Passande miljö

- En smula oseriöst (men det var nog meningen)
- Lite enkelspårig handling.

När jag väger för och nackdelar mot varandra märker jag att jag faktiskt tyckte det var en rätt bra film, den var läskig i början som en skräck och gick sedan över till en andra världskriget-film. Jag personligen tycker inte om hela skräckfilmsgenren och jag kan enkelt säga att jag aldrig innan den här sett en bra skräckfilm (ja ok då black sheep men den var inte bra egentligen, den var bara bra för att den var dålig, om ni förstår vad jag menar).

Jag ska inte sätta betyg på filmen idag med hänsyn till att jag personligen är lite av en våldsälskare nät det kommer till film och detta faktum kommer nog att dunkla ned min helhetssyn. Det enda jag kan säga som slutord är: grabbar se filmen, tjejer se inte filmen.



Jag återkommer imorgon med en recension av Terminator Salvation.

RSS 2.0