Dubbelt upp av Norton

Och med Norton menar jag inte virusprogrammet utan så klart skådespelaren. För er som inte känner igen namnet ska jag ge er ett ansikte att förknippa det med.



Han har medverkat i filmer som Röd Drake, American History X och Fight Club samt de två senaste filmerna jag sett - The Illusionist och The Incredible Hulk (Hulken 2). Det blir alltså inte bättre än två nya filmrecensioner, båda innehållandes den skäggiga gubben på bilden.


The illusionist handlar om en man med nästan övernaturliga förmgor att framkalla illusioner, eller är det blott ett trick?
Eisenheim (Norton) som illusionisten heter bor i Wien - Österriket i början på 1900-talet och försörjer sig på att hålla föreställningar för allmänheten på en smått sjaskig teaterscen. Pengar rullar in som vår käre rappare Petter skulle uttryckt sig och Eisenheim lever ett ganska normalt liv om man ser till omständigheterna. En dag träffar illsuionisten sin barndomsförälskelse - Sophie (Jessica Biel) som tillsammans med sin make kronprinsen besöker en av hans föreställningar. Kronprionsen stör sig oerhört på Eisenheims trick och han tänker inte nöja sig innan han lurat ut hur de fungerar så han bjuder därför in honom att ha en föreställning på hovet. Sophie som nu är en dam av betydligt högre klass än sin barndomskamrat faller åter i förälskelse i denne, till kronprinsens förtret. Kronprinsen vägrar lämna ifrån sig henne till en annan man och skammen får honom att fatta sitt svärd och avsluta allt för gott. När Sophies kropp hittas livlös i ett vattenhål börjar polisens arbete, första misstänkte blir Eisenheim men var det verkligen han som gjorde det?
När illusionisten får Sophies ande att återvända från dödens rike mitt under en föreställning tätnar gåtan ytterligare, hon ger ledtrådar om mordet men endast korta och hon talar i gåtor.


Mycket annorlunda och spännande film i en intressant tidsperiod. Hur ofta ser man en hollywoodfilm som utspelar sig i Wien i början av 1900-talet? Bara det gör den till intressant. Om man skulle lägga denna filmen i ett fack skulle man lägga den under drama, thiller,deckare, romantik, mystik, ja den är så otroligt mycket. Man skulle kunna sammanfatta det som ett starkt drama med en vacker kärlekshistoria fylld av spänning och mystik i en svunnen tid. Över lag är det en bra film även om den i min smak kan kännas för overklig. Jag tycker att ska man ha en film med ett verklighetstroget perspektiv ska man inte blanda in massa orealistiska saker som påminner en om "ja justja, det är ju bara en film, på låtsas" sånt förstör stämingen för mig. Som parallell kan jag nämna filmen Cloverfield som var jättebra och spännande till mr.godzilla-wannaben visade upp sig och förstörde spänningen. Men om man bortser från detta var det en väldigt bra film med en handling få andra filmer kan jämföra sig med. Den var snyggt gjord och skådespelet super, jag gillade speciellt Rufus Sewell som kronprins Leopold. En fyra av fem blir mitt betyg.


Vi hoppar nu från en kronprins grön av avundsjuka till en man som är bokstavligen grön. Bruce Banner (Edward Norton) har flytt från U.S.A ned till Brazilien där han nu lever och försöker komma på ett botemedel mot sitt "mr.Hyde"-syndrom.
Generalen vill fånga hulken för att kopiera hans blod och skapa supersoldater men Bruce tänker inte låta  sig fångas.

Mycket mer handling än så har filmen inte för det är ju en actionfilm fullproppad med hollywoodaction.
Filmen är mycket bättre än sin föregångare (Hulk från 2003) och känns mycket mer trovärig nu. Det beror anagligen på att den bytt regissör från Ang Lee till Louis Leterrier. Jag hade verkligen inga stora förväntningar på den här filmen när jag tog ur den ur fodralet och stoppade den i dvdspelaren men jag blev possitivt överaskad. Jag skulle inte påstå att det var en jättebra film men bra var den. Jag kan faktiskt rekommendera att se den för den var spännande och händelserik, de två faktorer en film måste ha för att inte bli tråkig.
Det finns två oskrivna regler med alla marvelfilmer, Stan Lee (marvels skapare) måste göra en cameo och sen måste någon karakrär säga en otroligt töntig oneliner. I detta fall sade hulken så här i slutscenen "Hulk, smash!"
Jag tänkte jag drar upp några fler exempel...

The fantastic four - It's clobbering time! - The thing
Ghost Rider - We are legion because we are maaaaany - Legion
Transformers - I am Megatron! - Megatron

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst men ni förstår min poäng. Och tro mig det kanske inte låter så illa när man läser det så här men i film finns det inget värre än en töntig oneliner.
Trots detta är The Incredible Hulk en klart sevärd film. Filmen får 3 av 5 i betyg av mig.

Tack för mig och på återseende.

Mönstring



Sedan Gustav Vasa införde den allmänna värnplikten på 1600-talet har varje år landets unga gjort lumpen. På senare tid har behovet för ett starkt försvar sjunkit i takt med att världsfreden spridit sig och nuförtiden är försvaret mest för syns skull. Antalet värnpliktiga blir färre och färre för varje år. Vart kommer då jag in i bilden? Jo allt började med ett brev som damp ned i brevlådan för några månader sedan. I brevet som var adresserat till mig och hade försvarets logga på framsidan låg ett brev där följande stod: Fyll i lämplighetsundersökningen eller få fängelse och böter. Jaha, tänkte jag, verkar inte vara så mycket att fundera på så jag fyllde i lappen med alla frågorna som handlade om hur ens fysiska och psykiska hälsa var samt hur ens inställning till lumpen var. Efter att ha svarat på frågorna och postat brevet kom en tids tystnad. Jag väntade flera veckor men sedan till slut kom ett nytt kuvert med försvaretloggan på till mig. Pliktverket ansåg tydligen att jag var lämpad att mönstra och de var ännu en gång tvungna att lägga till lite hot om fängelse och böter.
Hur som helst skulle det visa sig att mina kära kompisar från mellan och höstadiet också var lämpade att mönstra. Wille och Todd hade fått datumet 19-20 och jag och Johan hade fått datumet 20-21. Efter många funderingar hit och dit blev det så att jag och Johan bytte datum till Wille och Todds tid. Jag Todd och Wille bokade tåg så vi hamnade bredvid varandra men Johan tyckte det var trevligare att chansa på en bra tid och tog tåget som gick en timme efter oss utan att fråga när vi skulle åka.

Så var dagen D här (för att använda sig av militäruttryck när vi ändå är inne på ämnet) för avresan mot huvudstaden.
Jag och Todd skulle mötas på bussen som gick halv 8 eftersom tåget vårt avgick kl halv 9 och vi ville vara i god tid.
Jag går ut i den kalla mörka och smått snöiga mörgonen för att gå till bussen. Jag kommer fram och bussen kommer men ingen Todd inom synhåll. "Bra början tänkte jag" och ringde Todd som visade sig vara ute och promenera i sin egen takt och vi bestämmer oss för att mötas vid tåget istället. Efter att ha rest ett tag märker jag något udda, en gammal man blev nekad att gå på och det var bara barn förutom mig på bussen. Jag tänkte efter lite och minndes att det stod "dubbleringsbuss" på utsidan. Jag trodde att det var en extra buss bara men snart slog det mig, det var ju skolbussen som går till Hälsinggården och stannar där. Snabb som en blixt slänger jag mig på stoppknappen och kliver av vid den sista riktiga busshållsplatsen den stannar vid. Jag väntar sedan en stund och kliver på den riktiga 701:an där Todd sitter förvånat och undrar vad jag kom från. Det kunde med andra ord ha gått illa redan på bussen på väg dit, skulle turen bära eller brista. Väl vid tågstationen var biljettautomaten trasig och kundtjänst stängt så Todd som inte hämtat ut sin biljett ännu fick hoppas på att det gick att resa med kallelsen som biljett. Det gick föresten bra och på tåget träffade jag en arbetskompis från sommar och vinterskolan - Sofie som slog sig ned med oss. Under resan ängnade vi oss åt att fundera på vad vi ville söka inom lumpen och garva åt Wille som drog skämt oavbrutet. Jag ville nog bli helikopterpilot kom jag fram till, verkade kul.

Kl 11.30 rullade tåget in på T-centralen i Stockholm. Innan vi drog vidare till tunnelbanan åt vi 5-stjärnig gourmémat på donken. För min och Todds del blev det en cheseburgare med cola men Wille vräkte i sig en 70-kronorsmeny. Efter det hände inte så mycket, vi tog tunnelbanan mot Tekniska parken och sedan pendeltåget till Näsby park där pliktverket höll hus. En läskig kille som också skulle mönstra följde efter oss hela vägen från T-centralen till Näsby park utan att säga ett ord. Näsby park visar sig vara ett ganska fint område och våra logement låg bredvid ett slott med en sjö så utsikten kunde man inte klaga på. Efter att ha hittat rätt ingång blev första etapp att lämna i in hälsodeklaratione, betyg och visa passet. När de blivit övertyade om att jag var Adam fick jag tillsammans med Todd och Wille ta ett rum på översta våningen och låsa in våra grejer.
Sedan började drillningen på en gång. Jag blev tillsagd att gå till datasalen och där inledde ett 10-delars iqtest dagen. Testet innehöll allt från logikpussel till mattefrågor, ordförståelse och bildligt tänkande som dessutom gick på tid. Det känndes sådär efteråt, provet var väldit svårt och jag var osäker på en del av frågorna men kunde inte göra mer åt saken utan blev slussad till nästa etapp som var att bli undersökt av en doktor (syn, hörsel, färgseende och styrka). Syntestet gick felfritt och hörseltestet också, nästan. Man fick sitta i ett tyst bås med hörlurar på huvudet med en knappkontroll i handen. När man hörde ett pip skulle man trycka på knappen. Jag hörde allt med höger öra men efter att ha kommit in på vänster öra blev det tyst i luren. Läkaren trodde den var trasig men provade sedan själv och han hörde då pipet. Jag kan alltså inte höra extra högfrekventa ljud men vänster öra av någon anledning men det hade tydligen ingen betydelse och jag fick högsta betyg på det med. Färgblind var jag tydligen inte heller och fick gå tillbaka till väntrummet och vänta på den sjuksköterska som skulle kolla min hälsodeklaration och min rygg. Var heller inget problem och jag har knappt varit till sjukhuset en enda gång under mitt liv, inte ens haft exem eller nåt. Har lyckats hålla mig frisk väldigt bra. Styrketestet var enkelt, man skulle lyfta en stång som var anpassade efter ens BMI (ens ängd delat på ens vikt eller nåt etc etc). Plattan man stog på mätte trycket som blev när man lyfte. På det testet fick jag en sjua av nio så jag var nöjd.

Mer än så gjorde vi inte första dagen. Klockan var bara fem och resten av kvällen var fri tid. Kvällsmaten denna dag blev pizza på pizzerian lite längre bort. Åter på logementet skulle Wille och Todd lägga sig (klockan var 18.00) i brist på sysselsättning. Jag hade heller inget att göra så jag lade mig på sängen och funderade på vad jag skulle hitta på härnäst. Wille klär av sig till kalsonger och T-shirt, lägger nyckeln i fickan på byxorna och slänger sedan in byxorna i skåpet och låser. Sedan går ljuset upp. Minen på hans ansikte när han kommit på vad han gjort var obeskrivlig, skräck, panik och ångest allt i ett. Jag och Todd låg på våra sängar och vred oss i skratt, klockan var 6 på kvällen, all personal hade gått hem och Wille hade endast t-shirt och kalsonger på sig. För han fanns det inte så mycket att göra annat än att lägga sig i sängen och vänta på att personalen skulle komma tillbaka imorgonbitti och ge honom extranyckeln. Todd gjorde honom sällskap men jag gick och kollade på VHS-film till kl 8. Oooh se där, nu börjas det med film igen :P filmen jag såg var från 1994 och hette "The Chamber" i huvudrollerna var Chris O'Donell och Gene Hackman och handlade om en advokat som skulle försvara en mördare etc etc som alla andra John Grisham-filmer. Jag orkade hur som helst inte se klart den och gick till sängs kl 8 för en god natts sömn, trodde jag. Wille och Todd var fortfarande vakna och dampade. Jag anslöt mig till babianflocken och började dampa jag med. Vips var kl 11 och inte var vi trötta. Skor hade flugit genom luften och sånger hade hållit hela logementet vaket, i alla fall rummet bredvid där Johan sov, när vi till slut bestämde oss för att det fick räcka och somnade in.

Torsdagen den 20:e började med att ringklockan ringde halv åtta och vi gick upp för att äta frukost. Wille fick låna mina träningsbyxor att ha på sig tills han fått sina egna tillbaka, vilket skedde efter frukosten när vi hämtat extranyckeln i receptionen. Sen var det bara att fortsätta med undersökningar och tester i vanlig ordning. På tur var att kolla hjärtat och lungorna med stetoskop vilket gick bra, sedan skulle jag prata med en psykolog. Psykologen som hette Kamilla var jättetrevlig och ställde frågor om vad jag var rädd för, hur jag trivdes i skolan etc etc... Jag fick också reda på hur det hade gått på mitt iq-test - en stark 6:a av 9 så det var också över förväntan. Kamilla uppskattade sedan min tjänstgöringsförmånga till en 5:a, jag vet inte vilken skala det var på dock. Efter detta var det dags för dagens nervösaste moment, blodtryck och ekg. Jag fick ta av mig tröjan och lägga mig på ett band, därefter fick jag en "armpuff" runt armen som mätte blodtrycket. Det pep massor och doktorn utbrast "oj du har en väldigt hög puls" Åh nej tänkte jag, nu har jag ett hjärtfel och får inte göra lumpen utan istället åka till doktorn. Han hämtade i alla fall en termometer och konstaterade snabbt att min höga puls berodde på att jag hade feber vilket gjorde det olämpligt för mig att göra konditionstestet utan fick ett uppskattningsvärde som blev en sexa (av 9). Nu återstod bara en man - befattaren. Mannen som allt kommer ned till. Mannen som bestämmer ditt öde. Det är befattaren som bestämmer vad som är lämpligt för en att söka till om man ens får söka. Jag fick bestämma område för tjänstgöring och valde Stockholmsregionen då den är närmast Falun (Boden är inte speciellt nära). Jag hade tydligen ganska bra resultat, inga sjukdomar eller fel plus skapliga poäng på iq och fystest så detta blev vad jag ansågs lämplig att söka till:

Nummer ett: Sambandsgruppchef.

Som sambandsgruppchef (jag läser ur ett papper jag fick för jag vet knappt själv vad det är) ska duleda en grupp på 6-8 soldater och upprätta en ledningsplats. Du ska också kunna försvara platsen med de materiell och vapen du erhållits med. Du får också lära dig att sätta upp närverk med telefoni, datatrafik eller elektricitet. Du fraktas till platserna med bepansrad bil, ledningscontainer eller pansarterrängbil. Plus två månaders befälsutbildning.

Nummer två: Radiogruppbefäl.

Som radiogruppbefäl ska du leda en grupp som använder kortvågsradio. Du ska se till att förbandets stab får radioförbindelse och fraktas i de ovan nämda fordonen. Sköta rörliga radiostationer och kunna försvara dig med eldhandvapen. Också här ledarskapsutbildning på två månader.

Nummer tre: Eldledningsbefäl.

Som eldledningsbefäl leder du en grupp på 4-6 soldater som ska lokalisera fientliga förband och beskjuta dem egna granatkastare och artilleri. Förflyttas med fordon eller till fots och skidor. Och ännu än gång två månaders befälsutbildning vilket gör att samtliga tre utbildningar varar 11 månader till skillnad från de vanligtvis nio.

Nu var mitt självförtroende på topp och mungiporna gick högt. Jag var rätt stolt över mig själv om man kan säga så utan att skryta. Hade förväntat mig att bli köttmur, slav eller något liknande.
Vi tog tåget hem kl kvart i två och på tåget kollade jag och Johan på family guy och lyssnade på musik. kl halv fem var vi hemma i gamla kära dalarna och en dusch var på sin plats efter två svettiga dagar.

Tack för mig och på återseende.



Jag som eldledningsbefäl :P


Blondiner och geografi...


Kellie Pickler. Om någon känner igen namnet är det antagligen för att hon medverkat i american idol för något år sedan.
Fantastisk sångare men det verkar vara något som saknas, kolla här...



Hon är ju blond utöver det vanliga men hur kommer det sig att nästan alla Amerikaner man frågar tror att världsdelar är land? Har de inte geografi i skolan? Är de för upptagna med att sjunga nationalsången och lära sig inhemsk historia?
Nej, Kellie Pickler är nog inte smartare en en femteklassare, det tror jag vi med säkerhet kan fastställa nu.

Jag har grubblat på det här en del. Vet de verkligen inte att Europa och Afrika är världsdelar och inte länder?
Är det Amerikaner över lag som inte kan geografi för fem öre eller är det bara Kellie? Bäst att fråga någon annan med förhoppningsvis bättre koll så vi kan lösa problemet. Mina damer och herrar - miss south carolina!







..................................




Nu ger jag upp. Den här vet ju knappt vad hon själv heter. Man skulle nog få bättre respons om man frågade en tegelsten.
Jag minns att jag kollade på youtube förut på amerikanska game bloopers, frågan de tävlande fick löd som följande: "nämn ett land i europa som börjar på bokstaven A". De tävland svarade "Africa", fick rätt och vann tävlingen. Jag tror att om jag föröker komma på svaret kommer jag bara bli ännu mer förbryllad. Det är som att fråga en senildement om en vägbeskrivning, ju mer man frågar ju mindre få man veta, med andra ord inte värt det.

Jag ger upp, jag kapitulerar och slänger in handduken på en och samma gång. Istället för att fördjupa mig ytterligare i ämnet tänker jag helt enkelt slänga fram ett par fler klipp med blondiner där hissen inte går ända upp.





Det sista klippet går inte att ladda upp efersom embedding saknas men här är länken till den för er som är intresserade:
http://www.youtube.com/watch?v=DKGFl-tznOA&feature=related

Lite roliga internetfilmer.

Ute på nätet kryllar det verkligen av klipp och småfilmer. Och filmklipp är också filmer (iaf till namnet) därför ska det idag handla om det på bloggen. Youtube till exempel är ju en av sidorna man kan vända sig till om man har tråkigt och vill se något kul. Youtube.com tar upp ca 10% av internets bandbredd och den har ca 20 miljoner unika besökare per månad. Eftersom dessa filmklipp tar upp så stor plats av inernet kan man fråga sig - vad är grejen med det? För mig är filmer och klipp ett roligt och bra tidsfördriv. Det är lättsamt och utbudet gör att det nästan alltid går att hitta det man söker. Jag tänker inte lista de 10 roligaste filmklippen för det finns aldeles för många för att det ska vara möjligt, men jag ska i alla fall visa er 10 olika klipp som jag tycker är roliga eller seväda på något vis (och som sticker ut från mängden lite). Så håll i hatten för här kör vi =)




Nr 1: Fotomicke är utan att överdriva en väldigt speciell person. Jag tror ingen har gillat en kamerarem mer än honom.
En skön person om inte annat, kan ni räkna hur många gånger han säger "perfekt"?





Nr 2: Technoviking är nog den hårdaste personen som någonsin existerat. Hans dans kanske inte är så fin men all respekt till den tyske bodybuildern som jobbar som säkerhetsvakt i vardagen. Technoviking var föresten med på mitt skolarbete om internetkändisar, vet ni föresten vem den mest sedde internetkändisen är? Svaret är Chris Crocker aka britney-fan.






Nr 3: "The dramatic chipmunk" är en liten gnagare som fått stor uppmärksamhet för sin dramatiska blick. Här följer ett smakprov ur hans samling av parodier som gjorts på klippet:




Nr 4: To-do-list. Den mest meningsfulla att-göra-listan som existerar. Också ett av de roligare klippen jag sett på youtube.






Nr 5: Den absolut sjukaste/konstigaste filmen jag har sett. Jag har sett mycket men inget klipp personifierar uttrycket "WTF?" mer än denna.






Nr 6: Remi Gaillard är en person som förtjänar mycket mer uppmärksamhet, för det han gör är riktigt bra. Han gör små dolda kameran-sketcher i Frankrike och här är en av dem. Riktigt roligt tycker jag och vill ni se mer tycker jag ni ska besöka den här sidan: http://www.nimportequi.com/



Nr 7: Chocolate rain. Tay Zonday som är en annan internetkändis framför här sitt absolut bästa och populäraste verk:



Nr 8: Mr Pregnant! The one and only. Vad kan man säga om den här "mannen" mer än att han är helt galen och väldigt underhållande. Kolla själv om ni vågar:



Nr 9: Ordvitsar är roliga, det tycker i alla fall jag. Här kommer en hel bunt med dem:



Nr 10: The angry video game nerd! Den argaste retrogamern på internet. Otroligt roliga och bra filmer om värdelösa retrospel från tex NES, Sega och Atari. För resten av filmerna besök : www.cinemassacre.com och tryck på loggan "AVGN"




Så var det med det. 10 anmärkningsvärda filmer från internetvärlden. Jag tackar för mig och på återséende!

Det är roligt att skriva...

Hej på er alla där ute. På senaste har tiden gått både långt och kort, har haft en del kul för mig tex besökt kompisar och sett på tv men har också blivit tvungen att ta itu med en hög läxor. Skriver för nuvarande på en uppsats om konstinriktningen kubism som får mig att gå på närverna. Jag öppnar worddokumentet där jag skrivt, kollar på texxten och blir så uttråkad att jag gör något annat helt meningslöst istället. Den ska vara vara inne imorgon (fredag) men finns inte en chans att jag kommer kunna lämna in den då. Min lärare som är ganska noga med att man lämnar in i tid vilket är förståerligt, vad som dock inte är förståerligt är varför det måste vara minst 5 sidor. Om jag vore en lärare skulle jag be eleven skriva så mycket de tyckte kändes passande och sedan värdera innehållet i texten inte räkna mängden sidor. Sen måste vi ta upp minst en kvinnlig konstnär vilket inte heller är ett dugg begripligt för mig. Om kubismen tex som jag har, bara har manliga frontfigurer varför ska vi då gräva oss ned till botten av gropen av konstnärer och dra fram en obetydlig konstnär och ställa i rampljuset bara för att den är en kvinna? Jag värderar människor utifrån förmåga och kunnighet inte utifrån kön.
Har också varit på gymmet några gånger to pump some iron so I can be jus like my idol and role model - Arnold Schwarzenegger. Nej Arnold i all ära men han är inte min idol eller förebild. Vad har jag annars gjort då, jo jag har följt presidentvalet i USA med stor förnöjelse. Filip och Fredriks valvaka följde jag till kl 3 på natten då jag var tvungen att lägga mig för att orka vara vaken i skolan dagen därpå. Valvakan på kanal 5 var bra, jag hade dock önskat lite mer statistik och sånt och inte bara gäster natten ut men annars var den bra. Att Obama vann valet gör mig glad. Han kommer göra stora förändringar i USA förhoppningsvis, ta från de rika och ge till de fattiga, verklighetens Robin Hood är vad han är. Sen när jag läser på aftonbladet idag och ser att Sarah Palin trodde att Afrika var ett land blev jag ännu gladare att republikanerna inte vann. Sarah som förövrigt gjort uttananden om att jorden är 6000 år gammal och att människor och dinosurier levde sida vid sida för inte så länge sedan. Hon har jagat isbjörn från helikopter och varit allmänt konstig. Nej Obama är nog verkligen rätt ma för ämbetet, han kommer göra det bättre för medelklassen och förbättra sjukförsäkringen vilket är av stor vikt. Ni som inte förstår vad jag menar har inte sett Michael Moores "Sicko" som är en film jag verkligen kan rekommendera. Amerika är ett sjukt land (håhå! dubbel innebörd is the shit) om ni frågar mig, allmän sjukvård borde vara en männsklig rättighet även om privatkliniker skulle finnas som alternativ.
Nej nu ska jag fortsätta skriva om kvinnliga konstnärer ingen hört talas om och lyssna på power metal.

Ha det bra!


RSS 2.0