Batman slutsatser

Jag har tidigare skrivit en del om Batmanfranchisen i form av två filmrecenssioner av filmen Batman från 1989 och The Dark Knight från 2008, med andra ord den första och sista men det finns faktiskt fyra filmer till därimellan. Jag tog mig an utmaningen att kolla igenom alla filmer för att kunna göra en rättvis gärmförelse och bedöming (utifrån mitt eget tycke så klart) av filmerna.

Filmen Batman från 89 börjar när Bruce Wayne redan är batman och man får inte någon riktigt bra förklaring på vad som egentligen har lett fram till att han valt att leva det liv han gör. Man får lite flashbacks på hans barndom och när hans föräldrar sköts men mycket mer än så får man inte veta. Den första filmen börjar alltså mitt i historien och resten har ni redan hört (kolla tidigare blogginlägg om inte).

Nästa film har jag däremot inte skrivit om nämligen Batman returns från 1992, återigen med Michael Keaton i huvudrollen som Batman. Här introduceras seriens dummaste skurk (dum i den benämningen att han är oseriös och ful och ja jag vet inte vad mer) nämligen "the Penguin" eller Oswald Cobblepot som han egentligen heter. The Penguin spelas av Danny DeVito som passar rätt bra in i rollen eftersom han är väldigt kort och ganska knubbig. Även en annan väldigt dum superhjälte gör entré här nämligen Catwoman så den här filmen kan men enkelhet titulera sig den dummaste superhjältefilmen på väldigt länge (jag ska inte säga någonsin då jag har Hulken från 70-talet i minnet).
Filmen börjar med att den galna cirkusligan härjar Gotham Citys gator med jonglörer och eldsprutande clowner gone berzerk. Vid det här laget börjar man bli lite less på clowner då hela första filmen handlar om en men det övergår ganska snart till något lite annorlunda. Den korrupta affärsmannen Max Shreck slår sig ihop med Oswald Cobblepot och hans gäng med pingviner som bor i en håla i klakerna under staden. Tillsammans ska de försöka göra Oswald till borgmästare för total kontroll över Gotham City. Batman har ett tufft uppdrag framför sig men kanske kan han få lite hjälp av en annan djurisk superhjälte med klös i  som har ett personligt misstycke för Max Shreck, det var trots allt han som dödade henne och nu är hon ute efter revansch.

Inte en av de bättre Batmanfilmerna i mitt tycke men endå underhållande på sitt sätt.

  Därmed tackar Michael Keaton för sig och lämnar över stafettpinnen till Val Kilmer.

Japp det är jag...

Batman Forever - kom ut år 1995 och tar vid ett tag efter den förra filmen slutade, man skulle kunna se det som en fristående fortsättning om man så vill. Som vanligt slungas man direkt in i en actionscen och den här gången är det ingen mindre än two-face (tommy-lee jones) som rånar en bank. Batman fixar biffen men snart är two-face tillbaka och denna gång men sällskap av den galne riddler som spelas av Jim Carrey. För Dr. Edward Nygma som the Riddler egentligen heter jobbade tidigare på Wayne-corp som forskare men när hans 3D-tv inte blev godkänd av Bruce då den var för farlig (den sänder signaler direkt till hjärnan) var det något som brast i hans huvud. Han börjar sända konstiga gåtor till Bruce och klä sig i en grön kostym. Då han inte har någonting att komma med själv behöver han two-face för att kunna lansera sin 3D-tv till folket och suga ut hela gothams befolknings iq ur deras hjärnor till en stor snurrande "mixer" och in i hans eget huvud. När även Bruce Wayne råkar utsättas för hjärn-läsaren står hans dubbelidentitet på spel.

Men two-face är inte den enda som får förstärkning, i den här filmen introduceras även Robin för första gången. När two-face lägger en bomb i den cirkus Robin jobbade på dör hela hans familj. Bruce känner medlidande för honom och låter honom bo i sitt hus. När Robin en dag av misstag upptäcker Batmans lya vill han genast ta chansen att hämnas på two-face.

Nu har filmen även bytt regissör från Tim Burton(!) till Joel Schumacher (som även gjort bla phantom of the opera och the number 23) men någon större skillnad märks inte av i mitt tycke förutom att filmen blev bättre än sina föregångare, men om det beror på regisören vet jag inte. Filmen fortsätter i alla fall med sin galna och tokiga stil och det känns studvis som det är en barnfilm man sitter och kollar på.
Men, helt klart en förbättring från den förra filmen och i det stora hela en rätt bra film.

Sedan dess har Val Kilmer gått upp några kilo och gjort sig förtjänt av sitt förnamn.


Batman and Robin som nästa film i serien heter utkom år 1997 och fortfarande med Joel Schumacher som regissör, vilket märks eftersom både denna och förra filmen börjar på samma sätt, nämligen med att man får se Batman ta på sig sin dräkt med kameran inzoomad på de delar han tar på sig men till skillnad från förra filmen får man nu även se Robin. Robin måste förövrigt vara den töntigaste superhjälten i historien, en robin-hood dressup/wannabe med björnliganögonbindel, i denna filmen får han i alla fall lite upprättelse med en cool svart och vinröd dräkt i stil med Batmans vilket är en rejäl uppgradering mot hans akrobatdräkt.

 

Bilden till ovan är tagen från filmen Batman från 1966 men representerar rätt bra hur Robins kostym såg ut från början.

Nu har även Val Kilmer tydligen tröttnat och kastar vidare stafettpinnen till George Clooney, som i mitt tycke är en av de bättre att spela Batman. Han flinar lite väl mycket och vid opassande tillfällen (tex när han berättar för Robin att Alfred är döende) men det gör inte så mycket på det stora hela.

Till handlingen, som vanligt kastas vi direkt in i actionen, Mr.Freeze (spelad av ingen mindre än Arnold Schwarzenegger) är mitt uppe i att stjäla en gantisk diamant från Gothams museeum. Med sin frysstråle fryser Mr.Freeze ned alla vakter och flyr. För att uppehålla Batman och Robin skickar han ett gäng galna hockeyspelande troll med avsikt att cross-checka. Freeze lyckas fly med diamanten och det visar sig att han egentligen inte är onskefull utan att han bara behöver diamanten för att göra en gigantisk frfysstråle att frysa ned hela Gotham Cuty med för att kunna utpressa staden på pengar för att komma på ett botemedel att kunna bota sin fru med. Ja ok då, man kan nog inte påstå att han är god utan snarare caotic-good eller något, dubbelmoral har han gott om i alla fall.

På ett annat ställe av staden i ett växthus befinner sig en liten rädd och doctor vid namn Pamela Isley (Uma Thurman). Pamela bevittnar sin boss injecera någon slags vätska i en person som snabbt växer och blir en stor och galen krigare. När han märker att Pamela sett det hela försöker han döda henne genom att välta en stor hylla över henne. Vad han inte visste var att på hyllan stod mer av dem gröna vätskan och när Pamela får den över sig förvandlas hon till poison Ivy, en elak och förförisk kvinna med en bokstavligen giftig kyss. När hon slår sig ihop med den känslokalle Mr.Freeze utgör de ett formidaelt team och Batman får se upp.

Den här filmen sätter punkt för eran av "barnsliga" batmanfilmer och är den sista som kom ut innan de nya med Christian Bale. Mr.Freeze är mästaren av ordvitsar och säger bland annat chill, I have a cold heart och freeze in hell under filmen.
En till medhjälpare till Batman introduceras också - batwoman och med det i åtanke kanske det var bra att det inte kom någon uppföljare på Batman and Robin.

Nu är vi framme vid år 2005 och nu får vi för första gången i serien uppleva vad man på engelska kallar en prequel, en uppföljare som utspelar sig före de andra filmerna. Nu får vi för första gången veta hur Bruce Wayne blev Batman och varför. Batman Begins tar också en mycket mörkare och allvarligare ton än de andra filmerna och sätter standarden för hur batman borde ha varit från allra första början. För mig är det här inte en speciellt bra film handlingsmässigt och ingen av de klassiska skurkarna finns med förutom scarecrow men det är endå början till något storslaget. Christian Bale passar bra som Bruce Wayne och det är en välgjord och fin film.

Den senaste filmen som också är den bästa kom ut förra året och heter The Dark Knight. Om den har jag också redan skrivit om förut så jag ska inte tala så ingående om handlingen utan vill ni veta mer om den får ni läsa mitt tidigare blogginlägg.
Men det här är verkligen Batman som det ska vara, mörk och seriös. Jokern och two-face upplevs nu som sinnessjuka och galna snarare än töntiga/barnsliga. För er som inte redan sett det är det ett starkt filmtips från min sida, det kan inte bli väldigt mycket bättre än så här.

Det finns även två till Batmanfilmer, en svartvit från 43 och en med färg från 66 (se bilden ovan) men de anser jag vara för gamla för att bry sig om att se och recensera. Det finns även en tv-serie som sändes någon gång i mitten av 1900-talet.


Den som passat bäst i rollen som Batman är faktiskt i mitt tycke Michael Keaton även om han är rätt tråkig. Den som passat bäst till utseendet är nog George Clooney och han gjorde även en av de bättre skådespelarinsatserna som den latexförklädden fladdermuswannebeen.

Nu väntar jag med spänning på den nästa Batmanfilmen som ryktas ska innehålla the Riddler igen, är det samma regissör som i the dark knight och batman beginns är det ganska garanterat en bra och välgjord film. Så det ser jag fram emot.


Som slutord kan jag tillägga att detta tog mig ca 3-4 timmar att skriva/hitta fakta till denna artikel samt att kolla igenom alla filmerna tog ca 790min = 13 timmar och 20 min. Så nu hoppas jag att jag är ursäktad för att det tog sån lång tid för mig att skriva igen.

Som jag sagt förut är mitt nästa projekt att göra ett skådepelarporträtt av Jason Statham och även där har jag många filmer att kolla igenom men jag har redan sett på 7 filmer med honom (jag kommer dock inte skriva om alla)

Så tack för mig och på återseende.

Hej och goddag (eller natt?)

Innan jag säger något ytterligera vill jag att ni beundrar detta mästerverk. Efter att ni har sett den här musikvideon kommer all annan musik vara förstörd för er, från och med att ni trycker på play kommer detta vara det enda ni vill ha.




Ja större sexappeal får man leta efter... Musikvideon ser ut att vara gjord med en blandning av en "hushålls-filmkamera" och tv-4 vädrets bluescreen. Och som jag sade, all musik kommer vara förstörd för er, nästa gång ni sätter på mtv för att se en musikvideo kommer denna mannen uppenbara sig på näthinnan och driva er till vansinne. Och försök att inte tänka på honom när ni lägger er och blundar för att försöka somna ikväll.

Jaja nog om det. - Det största som hänt på senaste är så klart att idag 12.00 amerikansk tid svor Hussein Barack Obama presidenteden och blev Amerikas 44:e president och den förste med choklad i ansiktet, nej jag bara skoja - Afroamerikan heter det och inget annat. Hans installationstal känndes också bra och var väldigt inspirerande. Så jag blev intresserade av hur andra presidenter burit sig åt när de framfört tal så jag surfade runt på youtube och lyssnade på allt från Bush d.ä till Roosevelt.

Nu ska jag inte säga så mycket mer än att jag kommer skriva snart igen och då kommer det handla om ingen mindre än Jason Statham. Ett skådespelarporträtt typ. Så jag säger som Arnold - I'll be back, HUUAUGH!




RSS 2.0