Sherlock Holmes

Inte sure-lock som alla tänker på...



...utan filmen Sherlock Holmes, ja rätt och slätt Sherlock Holmes. Regisserad av Madonnas ex Guy Richie.

Jag har aldrig förr sett Sherlock så våldsam och nedgången. Den versionen av en välslipad engelskman med pennan är mäktigare än svärdet-idéalet kan vi glömma. Guy Richies version av Sherlock är endå i grund och botten den samme som sir Arthur Conan Doyles version, ett geni av hög kaliber med förmågan att läsa en person som en öppen bok eller lösa ett fall med endast de minsta detaljer som ledtråd.
Den Sherlock vi får se i filmen är uttråkad och sitter instängd på sitt rum med spritflaskan och fördragna fönster, pulandes på diverse teorier och uppfinningar av smärre betydelse.
Han har på tre månader inte haft ett fall då inget har intresserat honom men detta ska snart komma att ändras.

En bov och svartmagiker vid namn Lord Blackwood försöker ritualmörda kvinnor men Sherlock och Watson stoppar honom likt ett par asiatiska kickboxare på anabola. Blackwood sätts i fängelse men snart börjar konstiga händelser förekomma, en av hans vakter ramlar ned på golvet i smärtor av hans magi och efter att Lord Blackwood hängts återuppstår han ur sin grav.

Det är nu upp till sherlock och hans följeslagare Watson att lösa gåtan och lista ut Blackwoods hemliga agenda, vad är egentligen hans mål. Men ju mer svar man får desto fler frågor får man och detta visar sig bli ett av Sherlock Holmes svåraste fall.


Sherlock målas verkligen upp som ett galet geni i den här filmen och han har blivit kryddad med lite komik, till exempel tillbringar han vid ett tillfälle sex timmar för att fånga flugor och stoppa i en burk för att sedan kolla hur de flyger till olika akord på fiolen. Men det är också en mer intressant och rolig Sherlock vi får och som är långt mer felfri än den vi är vana vid.

Det är lite som att kolla på en blandning av die hard och Wallander eller Leif GW Persson på anabola med ett par nunchucks av bly. Men det är också en smart blandning, filmen blir aldrig långsam eller tråkig och den blandar (för det mesta) bra action med brillianta kriminalgåtor.


Betyget blir nog 3,5 av 5 eller 7 av 10 om ni gillar den skalan mera. Intressant, nyskapande och snyggt gjord är några av de attribut som gör filmen till det den är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0