Cube

Hej allesammans, här kommer en gammal hederlig filmrecension.

The cube från 1997 är en film som handlar om vad det låter som - en kub, med ännu fler kuber innuti.
Lite som en sån här faktiskt:



Filmen börjar med att en kille vaknar innuti en av kuberna, ett rum helt kvadratiskt. På varje vägg finns en dörr så totalt sex dörrar i varje kub och alla dörrar leder till en annan kub med lika många dörrar. Mannen som jag nämnde tidigare bestämmer sig för att öppna en av dörrarna och kliver in i ett nytt rum. Han ser sig förvånat omkring och blir sedan helt utan förvarning strimlad av ett gigantiskt stålnät som kommer fallandes från taket.
På ett annat håll i en annan kub vaknar en annan person upp och undrar vart han befinner sig. Snart kommer fler och fler människor inramlandes i hans kub, fem totalt. De listar ganska snart ut att i vissa rum finns dödliga fällor men i andra inte.
En polis, en doktor, en student, en kontorsarbetare och en utbrytarexpert, varför befinners sig just dessa personer i kuben, är de alla där av ett syfte? Och varför finns det tre tresiffriga tal i ingången till varje ny kub?
Ska dessa personer lyckas lösa kubens gåta och ta sig ut eller ska de gå under av brist på mat och vattent?

Kubens gåta är mer komplex än vad man först kan tro och vissa i gruppen börjar tappa förståndet, går det ens att ta sig ut?


The Cube är en mycket intressant film, det finns så mycket mystik, gåtor, frågor och spänning. Påminner lite om filmen phone booth med Collin Farrel för er som sett den, i det avséendet att hela filmen utspelar sig i en och samma miljö - kuber. Det enda som skiljer kuberna åt egentligen är att de har olika färger på väggarna. Med andra ord en väldigt budget film faktiskt.
Detta behövdes för att göra filmen:

En kameraman, sex skådespelare, en regissör och ett kubformat rum med transparenta väggar så man kan lysa med färgade lampor genom och få dem att se ut att ha en annan färg. That's it. Tillochmed effekten av att kuberna skakar är gjorde endast genom att kameramannen byter plats med Michael J Fox i några sekunder (för de som inte förstod skämtet - Michael J Fox har parkinsons, och ja det är han som spelar huvudrollen i tillbaka till framtiden)

Men trots allt detta är the cube en otroligt faskinerande film, man undrar hela tiden vad som är syftet med kuben och varför alla personerna är där inne, vad finns i nästa kub och så vidare. Det är kanske inte en film man skulle vilja se fleran gånger men det finns faktiskt två uppföljare, ja hör och häpna två filmer till av krypande mellan kubrum.

Den bästa b-filmen jag sett, 3,5 sockerbitar av 5.

Det visar sig om jag kollar på cube 2 eller 3, om någon är sugen på reviews är det bara att skriva det i kommentarena.
Tack för mig.

Och ett sista råd - think outside the box.

Kommentarer
Postat av: Andreas

Mer recensioner denna var skitbra.

2009-05-10 @ 19:17:36
URL: http://glorfindel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0