Wanted

Något som är väldigt mycket på tapeten just nu är filmen wanted som nydligen hade biopremiär. Med skådespelare som Morgan Freeman (som tycks finnas med i varje hollywoodproducerad film på något hörn) och Mrs Smith - Angelina Jolie plus den saftiga trailern som gavs ut såg filmen låvande ut. Men ack så fel vi hade. Obs! Spoilervarning i fölande texter!

Filmen börjar på en gång med en scen där agenter slåss. Redan här märker man filmens slående likhet med matrix
(som för övrigt betyder livmoder, och nej jag vet inte varför filmen heter så). Agenten använder bullet time som är matrix-slowmotion och kastar sig ut ur ett fönster till en annan bygnad för att döda de som försöker döda honom. Han dödar dem och teleporterar sig bakom den sista agenten (dyker upp bakom honom utan anledning en sekund efter att han ramlat ned från hustaket) och dödar honom. Han märker då att han står på ett rött kryss och blir skjuten i huvudet av en prickskytt som visar sig sitta flera kilometer bort

Wesley Allan Gibson (James McAvoy) är en vanlig man. Han jobbar på ett kontor och hans liv är världelöst. Hans chef är en tant som kommer och trackar ned på honom hela tiden och vreden växer innombords (för er som gillar temat än så länge rekomenderar jag filmen office space). Han bor i en fallfärdig lägenhet beredvid tågrälsen och varje gång tåget passerar skakar hela byggnaden. Wesleys bästa kompis knullar med hans fru men han är så likgiltig att han inte ens bryr sig. Men en dag ska hans liv ta en oväntad vändning. Han ska till affären nere på hörnet och möter där agent fox (Angelina Jolie) som säger att hans liv är i fara. Därefter hamnar han mitt i en skottlossning med en okänd lönnmördare. Strax därefter följer en spektakulär biljakt och och det är just det som är den här filmens styrka - de nyskapande och spännande actionscenerna även om de stundtals känns för överdriva för att inte filmen ska kallas science fiction. Wesley tas till Fox huvudkvarter och ställs där inför ett val - utbilda sig till lönnmördare eller återvända till sitt vanliga liv. Han har vid det här lage också fått reda på att agenten som dödades i börjar var hans far och att han har anlag att bli en superagent han med. Efter många om och men tackar han ja och går därefter igenom de konstigaste träningspassen någonsin bla att slåss mot en slaktare med knivar och att bli misshandlad och helad. Han lär sig att böja en kula och är därefter färdigutbildad.

Sloan (Morgan Freeman) som är ledaren över den hemliga organisationen visar Wesley en stor vävmaskin. På något vänster kommer hemliga kodmedelanden på tyget (detta förklaras mer genomgående i filmen) och kodorden beskriver vem som ska mördas. Inte varför eller när, bara ett namn. Så Wesley beger sig ut för att mörda den här personen och en bunt andra. Han lyckas i alla fall till slut döda lönnmördaren från affären i början. Med sina sista ord säger lönnmördaren att han är Wesleys riktiga pappa och att han hela tiden försökt hindra organisationen från att ta honom. Wesley blir så klart rasande och börjar fundera ut planer hur han ska utrota sina föredetta arbetskamrater. Den geniala planen som han slutligen bestämmer sig för är att fästa sprängladdningar på tusentals råttor och låta dem storma byggnaden som liknar ett fort av något slag. Wesley dödar sedan alla vakterna på spektakulära och häftiga sätt men stoppas till slut av agent fox och de andra föredetta kollegorna. Alla står i ett cirkelformat rum i en ring med pistolerna riktade mot Wesley. Sloan säger att alla agenternas namn kommit upp på vävmaskinen men att han inte låtit dem dö. Trogen som hon är böjer Fox en kula så att den åker runt hela rummet genom allas huvuden och sedan in i hennes egna så de dör.
Filmen slutar sedan med att Sloan ska döda Wesley men det var bara en docka och han märker sedan att han stod på ett rött kryss och resten kan ni nog gissa er till om ni inte är besläktade med någon från apsläktet.

Filmen påminde ganska mycket om matrix med Neo som jobbar i ett kontor i början, alla agentera med slow-motion effekter och så vidare. Trots att de påminner om matrix stundtals är actionscenerna ändå häftiga och nyskapande och kul att se på. Mycket mer än så har filmen inte, handlingen är världelös och det finns så många töntiga one-liners att Sylvester Stallone skulle bli imponerad. Filmens beskrivningstext är "Choose your destiny" (vilket syftar på Wesleys val om han ville bli lönnmördare eller inte) som nog får en 5-åring att klappa händerna men imponerar nog inte på så många andra. Sådespeleriet kan jag dock inte klaga på, James McAvoy gör en lysande skildrig av Wesley och Freeman och Jolie är bra de med. 2 stjärnor av 5 möjliga är antagligen väldigt generöst åt den här filmen men så får det bli. Är du 10 år gammal eller efterbliven är detta ett måste för dig.


Agent Fox och wesley Gibson

Kommentarer
Postat av: Andreas Lindgren

Du är grym Adam! :D

Diggar dina ironiska kommentarer, keep up the good work! :D

2008-09-15 @ 23:38:22
URL: http://glorfindel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0