Favvoskådisar

Jag berättar ofta om mina favoritfilmer osv men tänkte nu istället ta och göra en snabb lista över de skådespelare jag gillar lite mer än resten.



1. Paul Bettany. 

Spelar alltid komplexa roller och med övertygelse. Allt från plågad Charles Darwin i filmen creation till galen mordisk munk(?) i DaVinci koden. Kan även ses i Iron Man osv. Respect man.




2. Edward Norton.

Medverkar i en av mina absoluta favoritfilmer "The illusionist" och i Fight Club, american history x, Hulken mm.
Stabil skådespelare som sällan gör sellout-roller i dåliga filmer för pengarnas skull och respect för det!




3. Kevin Spacey.

Har filmer som american beauty, k-pax och superman returns i bagaget. Superman returns är ju som förhoppningsvis alla vet en dyngfilm men det ignorerar vi. Erfaren och väldigt kapabel skådespelare som kan förmedla känslor som få andra. Respect yo!



4. Cate Blanchett

Har inte lika bred rollista som de andra men det jag gillar med Cate Blanchett är att hon alltid lyckas med sina roller och kanske är det för hon vet vad hon göra bra. Inte världens bästa skådis med lyckas alltid övertyga. så respect, haha.




5. Charlize Theron.

Från lite halvsunkiga filmer som Hancock och The Road men trots detta lyckas hon spela bra tycker jag.
Bäst på att se sur och småarg ut, haha ja vad ska man säga..  Helt enkelt en bra skådespelare som lyckas övertyga trots att hon gör sunkiga filmer, respect ya'll.




Ja detta var en ganska kort och snabbt ihopimproviserad list och i allra högsta grad personlig.
Andra skådespelare jag också gillar är bland annat Clint Eastwood, Robert Downey Jr, Christian Bale och Kate Beckinsale.
Vilka skådespelare gillar ni? Kommentera gärna inlägget och låt mig veta vad ni tycker.



Peace and respect yo ya'll!

Första Världskriget Dokumentär

En väldigt rörande och fasansfull dokumentär om första världskriget, berättad av de sista överlevande från det.

Se den här första delen av sex i svt:s serie.

Jag vet inte hur det är med er men jag är väldigt intresserad av första världskriget vilket på många vis var det hemskaste kriget i vår mänsklighets historia.


I am Number Four

Ja denna filmen har ni kanske hört talas om "Jag är nummer fyra" yeeah coolt värre, om man är fem år.
Haha detta börjar bra, det första jag gör efter att ha berättat titeln på filmen är att såga den.
Jaja jag ska försöka vara rättvis :P




Regisserad av D.J Caruso (nej han är inte disc-jockey), vilket framgår av affischen här är regissören.
Han regisserade filmen Disturbia från 2007 som jag av ren slump egentligen såg i förrgår och den gillade jag verkligen. Så ja utgångspunkten var ju bra också, dessutom Michael Bay mannen bakom filmer så som Pearl Harbour och armageddon mf. Frågan dock är om fler kockar gör en bättre gryta, logiskt sett borde svaret vara ja men tyvärr inte denna gång.

John Smith är del av någon utomjordisk ras som endast har 9 överlevande som har flytt till jorden.
En annan utomjordisk ras är ute efter dem, fråga mig inte varför. De är också numrerade och de elaka utomjordingarna måste döda dem i nummerordning, fråga mig inte heller hur detta kommer sig.
Det kanske framgick men i så fall var det inte väldigt tydligt. Jaja hur som helst har de tre första blivit dödade och de är nu ute efter nummer fyra (filmens titel blev nog nu lite mer förståbar för vissa).

John Smith som han heter lever med sin beskyddare och flyr mellan stad till stad för att inte bli hittad och dödad.
De flyr till en ny stad och John börjar skolan där. Här börjar klichéerna hagla, quarterbacken och hans underhuggare mobbar skolans plugghäst och John försöker skydda honom. John blir sedan kär i Sarah som är quarterbackens ex och bla bla.
John upptäcker sedan att hans händer kan lysa och skjuta och grejer.
Till slut hittar Mogadorianerna honom (de elaka utomjodingarna) vilka förövrigt är helt löjliga.
Tänk er voldemort från harry potter blandat med agent smith från Matrix och gör honom efterbliven så har ni en mogadorian. John måste sedan slåss för sin överlevnad och sin kärlek.


Oh yeah inbyggda ficklampor. Detta har ingen annan.. oh wait, Iron Man...

Ja den här filmen har mycket gemensamt med andra screenplay disneyfilmer.
Klichéeiga, töntiga och barnsliga och detta är naturligtvis inget undantag.
Ni som såg Percy Jackson och åskviggen eller nåt (orkar inte ens kolla upp det riktiga namnet)
kan förvänta sig en film i exakt samma anda.

Min vän som såg filmen med mig låg bokstavligen på rygg i biostolen och höll för ögonen för han tyckte filmen var så usel och den andra bredvid mig ville att filmen skulle ta slut efter halva så han kunde gå hem.
Jag själv satt bara och skrattade åt hur löjlig jag tyckte den var.
Trots allt detta var den faktiskt ganska underhållande från stund till stund men inte tillräckligt för att kompensera för all... disney-ness.


Ja som ni säkert har räknat ut blir det inget vidare betyg. 4 av 10 är det längsta jag kan sträcka mig och det är ifall
man tar filmen för vad den är, en barnfilm gjord av disney.




Map to your movie

Smart bild där de olika amerikanska delstaterna är utritade i formen av en film som utspelade sig där.
Just thought I'd share.


Hard Candy

Haha shit skrev för typ tre timmar sen recensionen av The Tourist men känner att efter att ha sett detta måste jag få ventilera mig lite. Den här filmen var sjuk men samtidigt brilliant, lite av en mindfuck nästan.
En psykisk thriller man måste sätta sig in i för att uppskatta och förstå.

Hard Candy handlar om Jeff som är en ganska ensam man i sina bästa år och arbetar som fotograf.
I ett chattrum på internet träffar han en 14-årig tjej och de pratar med varandra flera dagar.
Till slut stämmer de träff med varandra och efter att ha fikat åker de hem till honom för att lyssna på musik och snacka lite mer. Det börjar blandas drinkar och vid det här laget funderar man vad som försigår.
Det man inte hade förväntat sig i alla fall är att Hayley (den 14-åriga tjejen) skulle droga ned Jeff för att kunna binda fast honom med rep och genomföra en kastrering.

Det här är heavy stuff, jag kommer aldrig kunna kolla på en liten tjej igen utan att bli livrädd.
Man tänker först jaha suck det är en av de här filmerna när den man från början trodde var den snälle var den onde och vise versa men det är inte riktigt så enkelt här, tanken kommer först gå fram och tillbaka femton gånger innan man bestämer sig. Vad försigår inne i huvudet på dem? Vad skulle jag själv ha gjort? Är allt vad det verkar vara? Man blir nästan lite småparanoid och efter att ha sett hela filmen är man fortfarande lite osäker på vad det egentligen var man såg.

Jag tycker den här filmen är brilljant men den är för en ganska specifik publik och kommer inte uppskattas av många. Detta är något att gröta sig ned i och det kommer inte vara ett problem för man är fast direkt, i alla fall jag var.

Som sag sagt tidigare är de mest imponerande filmernana de som är bra utan att använda några fancy specialeffekter. Scenen i början på Inglorious Basterds när Nazisterna är inne i det huset och judarna gömmer sig under golvet, tänk er den scenen fast två timmar lång så har ni Hard Candy. Och då menar jag konceptet och intensiteten och spänningen etc.

Betyget för mig är 7.5 av 10 men då krävs att man ska vara rätt sorts person för en sån här film och vara i rätt sinneslag för stunden. Som sagt ingen film för familjen och barnen men kan man uppskatta den är den riktigt bra.



The Tourist

Dags för en seriösare recension och nu av en film också för mina hardcorefans, nej skoja bara har inga fans.
Hur som helst har jag haft turen/oturen att se the tourist, lite osäker själv faktiskt.





Har man sett en av Angelina Jolies filmer har man sett alla. I Salt, Mr and Mrs Smith, The Tourist och Wanted spelar Angelina nästan samma person och det börjat, nej föresten det har blivit uttråkande.

Vad gäller Johnny Depp är det inte rollen han vanligtvis tar vilket känns lite uppfriskande. Det är visserligen den typen av personlighet han brukar spela men det känns endå helt ok. Hans insats känns över lag ok. Men som sagt kul att se honom i en roll han vanligtvis inte gör.

Handlingen är att Elise (Agelina Jolie) blir förföljd av någon slags säkerhetspolica ála FBI/CIA då hennes man svindlat den ryska maffian på massvis med pengar och de vill ha tag i honom genom henne.
(För den som inte förstod, de vill åt pengarna som maffian tjänat genom att bedriva illegala verksamheter och för att få dem måste de komma åt honom)
Elise ska lura polisen att en man hon träffar på tåget (Johnny Depp) är hennes man men det är egentligen bara en mattelärare på semester.
Ja ni vet jargongen de ska fly från polisen och maffian samtidigt och de goda är de onda och vise versa.
Massa omotiverade scener med Elise som dyker upp från ingenstans för att rädda sin kamrat utan att hon kunde veta vart han var.

Den här filmen försöker vara fartfylld, rolig, romantisk, actionspäckad och deckar-ish alla på samma gång.
Detta resulterar i en gröt av dåliga övergångar mellan händelser och känns för mycket, ungefär som att stoppa godis på hamburgaren.


Nu pratar jag för mig själv men är trött på undercover-agenter och maffia, FBI och den gode är skurken, kom med något bra för en gångs skull.

Trotts detta var The Tourist inte bara dålig. Att jag såg hela filmen betyder ju att det fanns någon slags nyfikenhet och intresse hos mig från början till slut och det om något är ett stort plus.


Betyget blir 5 av 10.

Armadillo

Mycket tankvärd dokumentär om de danska ISAF stykorna i Afghanistan.
Kanske speciellt intressant för mig som för inte mindre än 3 månader sedan själv hade valet om man skulle söka för åka ned. Ångrar inte mitt val och tycker det är tragiskt att folk åker ned för "äventyret" som i filmen.

Ja nu ska inte jag stå här och babbla som någon moraltomte utan jag antar att alla som åker ned har sina egna anledningar och i slutändan gör de nog någon skillnad för lokalbefolkningen.

Här finns den att se gratis på svt.se





För er som också blev frustrerade av hur Inception slutade

Ni måste högerklicka och ta "visa bild" för att kunna se hela. När jag lade upp bilden som mindre gick det inte att läsa texten.

För er som också blev frustrerade över hur Inception slutade.

Beauty and the geek

Vad ska man säga om dokusåpor... Med exempel så som big brother, paradise hotel, farmen osv är det inte underhållningsformen jag väljer först när jag zappar på tv:n. Men faktumed att jag lyckats hitta en ganska underhållande. Jag vill minnas att Beauty and the Geek gick på svensk tv för några år sedan dock var det ingenting jag följde och såg bara något avsnitt.
Kom över serien igen för inte så länge sedan och upptäckte vad jag inte insåg förut, hur underhållande den egentligen är.

Konceptet är ganska enkelt, åtta snygga men korkade tjejer ska flytta ihop med åtta nördar/genier med total noll koll på socialt beteende. De ska lära av varandra och genomför olika uppdrag där tex tjejerna ska lära sig om rymdforskning och killarna ska lära sig om mode eller hur man kontaktar tjejer.

Laguppställningen ser ut så här i säsong 3 (som jag är på nu)



Många skratt är garanterade och många märkliga situationer.
Finns för närvarande fem säsonger av den amerikanska versioner och en hel uppsjö av olika länders egna versioner bland annat i Finland och Danmark men tyvärr inte i Sverige.


En av de mer intressanta delarna av programmet är när nördarna ska få sina makeovers och så här kan det gå då:





Verkar det intressant? Alla fem säsonger av den amerikanska versioner finns att streama gratis på denna länken:

http://tv.blinkx.com/show/beauty-and-the-geek/odfABVqJTgD2Tdpd

Dragon Age I och II

Jag har inte haft tid att se på film på senaste jag har haft alldeles för många spel att spela, Star Craft 2, Dead Space 2 och Dragon Age 2. Ja det är året av uppföljare. Så jag tänkte att istället för att låta bloggen torka ut och dö så tar jag helt enkelt och skriver en spelrecension, vem vet det kanske också är intressant.





När jag var mindre spelade jag spel så som icewind dale och övergången från det till dragon age är egentligen bara 3D istället för 2D. Samma stridssystem, dialogsekvenser och specialiseringar av attribut, spells osv osv.

Dragon Age Origins är ett spel utan gränser och det finns hela tiden minst två vägar att gå som får olika konsekvenser, en hög sidoquester och en otroligt lång och djup historia. Det finns ton av fakta om allt du gör i spelet och hela världen är så komplext uppbyggd och motiverad att man nästan får Tolkien-vibbar.
Du kan göra dina allierade gladare eller argare genom val du gör genom spelets gång eller att prata med dem och säga smickrande saker eller helt enkelt tracka på den presenter. Vid tillräckligt höga poäng kan man inleda kärleksrelationer osv. Det finns ett enormt utbud av intems och gear och man kan pimpa dem med runes och tillverka potions, poisons osv.


(In-game grafik)

Ja det går knappt att beskriva hur komplext och stort det här spelet är, jag var tvungen att klara ut det två gånger för jag vill se vad som hade hänt om man inte gjort så här vid detta tillfället osv. Min totala gametime på dragon age origins är ungefär 150 timmar vilket motsvarar över sex dygns non-stop spelande.

Den enda kritiken jag skulle kunna ge spelet är att vissa dungeons man ska raida är lite för stora och det blir jobbigt vid sjuttioelfte vågen ödlecreep.

Mitt betyg är 10/10, har svårt att tänka mig ett mer fulländat spel.



(Bilden tagen ur musikvideon "Who's a sexy bitch" av David Guetta)



Dragon Age 2 då?



Tvåan utspelar sig till en början parallellt med originshistorien men sträcker sig sedan över flera års tid.
Man är en annan person med lite mindre bekymmer än att rädda hela världen.
Garret Hawke med sisn syster som är en apostate (typ laglös magiker, man måste spela spelet för att förstå)
Flyr från Lothering tillsammans med sin mamma. I Lothering befinner man sig i Origins också då det ligger i landet Ferelden. Hur som helst, man flyr över havet till staden Kirkwall där man sedan bosätter sig. Resten av spelet går mer eller mindre ut på att springa runt i stade och lösa småtvister och tjäna pengar.

Man har begränsat det förut så enorma världen till den lilla staden med visserligen många stadsdelar men endå.
Man har mindre möjligheter att leka med vapen och utrustningar och allt har fått en förenkling.
Man kan nu heller inte vara alv eller dvärg, bara människa. De olika klasserna warrior, mage och rouge finns dock kvar.

En kul grej är att om man har en sparning frå origins kan man "importera" den vilket får till följd att val man gjorde då påverkar lite vilka karaktärer som dyker upp i detta spelet. Till exempel som jag gjorde på den sparningen jag valde gjorde jag prince Behlen till kung av Orzamahr (dvärgarnas stad) och då dök hans motståndare Lord Harrmowmont upp som landsfördriven flykting i Kirkwall.



Stridssystemet är gjort för att passa 15-åringar mer och de hoppar och voltar och grejer vilket jag inte är säker på om jag gillar. Utöver det är det ungefär densamma, man kan pausa och ge order till olika partymembers osv.

Alla miljöerna är ganska färglösa och platta och rätt tråkiga och det känns ibland som Bioware kunde lagt ned större ansträngning på just den punkten.

Hela spelet är gjort för att passa konsoll och är därför på många punkter förenklat och det är ett stort minus för mig, komplexheten i Origins var just det som fick mig att älska det.

Över lag är Dragon Age 2 också ett beroendeframkallande spel och är i mitt tycke värt pengarna men det saknar mycket av det som gjorde ettan så bra vilket så klart sänker betyget.

7/10, gillar man RPG-fantasy är detta verkligen något man bör testa.


Sup' fellas?

Sharlie Sheen är vart man än kollar just nu. Jag tror fenomenet kommer dö ut ganska snart men än så länge kan man inte göra annat än att bara njuta. Här kommer lite saker från hans twitter och en briljant intervju.












Jag hatar när inbäddning deaktiveras så blir inget trevligt fönster här att klicka i så ni får följa länken istället

http://www.youtube.com/watch?v=h5aSa4tmVNM&feature=player_embedded

(vilket ingen kommer orka, men det är värt det)

True Grit

Jeff Bridges är väl nu mer än någonsin på tapeten. Med filmer som Iron Man, Tron Legacy, Crazy Heart och sist men inte minst True Grit klamrar han sig fast i den s.k "a-list" actors listan. Denna lista är för många fånig och meningslös men det är ett sorts "hjälpmedel" för att hålla reda på vilka kändisar som är längst fram i rampljuset.
Ja hur som helst, jag personligen lägger ingen vidare värdering i hur populära skådespelare är utan snarare hur bra de är. Jeff Bridges är bra och han förtjänar att få uppmärksammas.

True Grit nominerades för 10 oscars (ja jag tjatar mycket om oscars jag vet :P men det är trots allt filmvärldens motsvarighet till nobellpriset) men fick den alla dessa nomineringar för att den förtjänade det eller kanske var det brist på bra andra filmer? Om Wolfman var den enda filmen som gjordes år 2010 skulle den ju vinna alla oscars, det får ni fundera på själva.


True Grit av bröderna Ethan och Joel Coen är faktumed en remake på klassikern med samma namn från 1969 med John Wayne. Den är faktiskt förvånandsvärt lik originalet och ibland får man känslan att man kollar på samma film fast restaurerad. Lite småändringar här och där men i stort sett samma film.



Poster från originalfilmen med John Wayne.

Mattie Ross är en 14-årig flicka vars fader blivit dödad av boven Tom Chaney. För att få Tom fångad och ställd till rätta anlitar hon sheriffen Rooster Cogburn (Jeff Bridges) som av ryktet skall vara en man med "true grit" lite halvtaskigt översatt till "en tuffing" men visar sig dessutom vara både enögd och alkoliserad.
Mattie insisterar på att följa med Cogburn på sin jakt och efter många om och men blir det så. En annan man vid namn LaBeouf (Matt Damon) som också är på jakt efter Tom sluter upp med sällskapet och tillsammans ger de sig ut på en lång och farofylld jakt.



Rooster Cogburn och Mattie Ross ur remaken.


Filmen är rolig, fartfylld och underhållande. Bra skådespel även om jag kanske inte tyckte Matt Damon var klockren. En värdig remake, de har fått med den riktiga vilda western-stämningen. Ja vad mer ska jag säga, på det hela en underhållande film. Jag ångrar inte att jag såg den på bio, väl värt pengarna.

Jämför man underhållningsvärde, produktion och alla aspekter blir mitt betyg 7/10.




P.S var länge sedan jag såg en dålig film, tack och lov... Får kväljningar bara jag tänker på the wolfman eller skyline.

Mitt nya iphone-skal



Diggar ni det lika mycket som jag? Fann denna i en liten butik i London.

Oscars aftermath

So sorry all for not writing in like four days and and that's because I've been to London for a short vaccation.
Är van med att prata engelska men så fort går det som tur är inte att glömma sitt modersmål.
Bildbevis för den som tvivlar vart jag varit:





Någon där ute som gillar serierna miami-ink, LA-ink etc? Jag älskar serierna och den brittiska versionen London-ink kan jag starkt rekommendera för er som inte sett den ännu.
Såg detta av en ren slump när jag var ute och promenerade:



Låg på tre minuters gångavstånd från mitt hotell. Till min besvikelse helt övergivet hade varit sjukt nice att gå in och säga hej till Louie, Dan och Nicole. Någon som vet vad som hände efter tv-serien? De kanske bara bytte till något centralare eller så gick de skilda vägar.



Hur som helst är oscarsgalan över och jag skall nu i skrivande stund se vem som vann vad (skall dock kolla igenom hela galan sen när jag får tid)

Actor in a Leading Role

Där gissade jag Colin Firth för sin roll i The King's Speech och fick ganska väntat rätt.
Han var trots allt favorittippad.


Actor in a Supporting Role

Gissade jag Christian Bale och var tydligen han som vann också 2/2.


Actress in a Leading Role

Gissade jag Natalie Portman fär black Swan och ser man på, winning streak på gång här.
Men även detta föga förvånande, en av de bättre skådespelarprestationerna jag sett någonsin.

Actress in a Supporting Role

Här gissade jag Helena Bonham Carter men var Melissa Leo som vann (the fighter) :(  3/4


Cinematography

Här gissade jag Inception och var inception som vann. 4/5



Directing

Här gissade jag David Fincher för The Social Network men var Tom Hooper (the King's Speech) som vann 4/6


Foreign Language Film

Där gissade jag Biutiful och blev ganska förvånad när jag såg att det var den danska filmen ""In a better world" som vann.  4/7


Best Picture

Där gissade jag Inception men var King's Speech som vann. Väl förtjänt, ibland är det bra när jag gissar fel.
4/8


Visual Effects

Inception gissade jag och inception vann. 5/9


Writing (Adapted Screenplay)

Här gissade jag Toy Story 3 (som förövrigt vann 2 oscars, dock inte i denna kategorin)
The social network vann här. 5/10


Writing (Original Screenplay)

Här gissade jag Inception men var King's Speech som vann. 5/11



Årets vinnare King's speech och Inception med fyra oscars var.
Social network tre med sina tre oscars. Gratulationer till er. Och England, när man talar om London, The King's Speech är nästan helt och hållet gjord i London.

5/11 blev mitt resultat. Tur jag inte satsade några pengar med andra ord :P Får se om jag kan pricka in bättre till nästa år.


Ha det bra och jag skriver snart mer, vad sägs om en rewiev av True Grit? Såg den på bio för några dagar sedan.
Filmen som var nominerad för 10 olika oscars men inte vann en enda.




London Eye i ett klassiskt blött Englandsväder. *Lustig notering* "Parisehjul" i London.

RSS 2.0